אם יש לכם חניכיים רגישות, אדומות, נפוחות ומדממות ייתכן ואתם סובלים מדלקת חניכיים. דלקת חניכיים היא הצורה המוקדמת ביותר של מחלת החניכיים אשר ניתן לפתור באמצעות היגיינה אוראלית טובה. במידה ולא מטפלים בה, דלקת החניכיים יכולה להוביל לפריודונטיטיס – מחלת חניכיים אשר גורמת להיווצרותם של כיסים מסביב לשיניים ולאובדן שיניים. אם אתם מבחינים בסימפטומים של מחלה זו, התייעצו עם רופא השיניים שלכם בהקדם האפשרי בשביל לקבל אבחון וטיפול מתאים.
דלקת חניכיים – כיצד היא נוצרת
כאשר אנו אוכלים – אוכל אשר נשאר מתחת לחניכיים בשילוב עם חיידקים יוצר פלאק – שכבה רעלנית אשר מגרה את החנייכים וגורמת להם לדמם. הדימום הוא צורתו של הגוף שלכם לנקות את החומר הרעלני מהחניכיים שלכם.
שכבה חסרת צבע זו של חומר דביק המכיל חתיכות מזון, חיידקים ורוק נצמדת לשיניים מעל ומתחת לקו החניכיים ומעודדת את התפתחותה של מחלת החניכיים והעששת. בשלב הבא, שכבת הפלאק מתקשה והופכת לאבנית וזאת תוך 24-36 שעות בלבד. לאחר חלוף זמן זה הנזק כבר נעשה – רק רופא שיניים או שיננית מוסמכת יוכלו להוריד את שכבת האבנית שהצטברה. בכל יום השכבה המזוהמת הזו גדלה והופכת את החניכיים למודלקות יותר ויותר היות והיא מקור בלתי נדלה לחיידקים.
איך לזהות שאתם צריכים טיפול בדלקת חניכיים
- דלקת חניכיים יכולה להתחיל בפיכם עם מעט מאוד סימני אזהרה – הסימנים שבהם תבחינו הם:
- דימום מהחניכיים אחרי צחצוח השיניים, או אפילו בצורה ספונטנית
- החניכיים הופכות לרגישות מאוד ואדומות מהרגיל
- מופיע ריח רע מהפה (הליטוזיס)
- החניכיים הופכות נפוחות ו”עולות” על השיניים
- מתחילה נסיגת חניכיים (זה יגרום לשיניים שלכם להראות ארוכות יותר בבסיסן)
- כיסים עמוקים מלאים במוגלה נוצרים בין השיניים לחניכיים הגורמים לשיניים להתרופף במקומן
- אם אתם מזהים לפחות אחד מהתסמינים האלו – גשו לרופא השיניים ללא דיחוי!
לקריאה נוספת בנושא דלקות חניכיים
איך מטפלים בדלקת חניכיים
הצעד הראשון הוא להגיע לאבחון – במהלך האבחון הראשוני רופא השיניים יתשאל אתכם לגבי ההיסטוריה הרפואית שלכם, לאחר מכן הוא יורה לבצע צילומי שיניים ויבצע בדיקה קלינית שבמהלכה ישתמש במכשיר מיוחד אשר בעזרתו יבחן את עומק הכיסים שלכם ויבדוק אם דלקת החניכיים שלכם כבר התפתחה למחלת חניכיים. הוא יורה על טיפול מיידי בכל החורים שיתגלו בזמן הבדיקה היות וכל זיהום על גבי השיניים יכול להוביל לזיהום של החניכיים גם כן ועל טיפולים המשכיים בחניכיים בהתאם לממצאים בתוך הפה.
דלקת חניכיים טיפול בשיטה הלא פולשנית
אלה הם הטיפולים שעליהם לרוב ימליץ הרופא באם מחלת החניכיים הינה בשלביה הראשונים בלבד:
ניקוי יסודי של השיניים מאבנית – ניקוי שיניים מאבנית (של 45 דקות לפחות) אצל השיננית – ניקוי זה יכולל את הסרת שכבת האבנית על השן מעל ומתחת לחניכיים. במקרים רבים טיפול הסרת אבנית אחד לא יספיק ותצטרכו להגיע למרפאה מספר פעמים על מנת להסיר את כל שכבת האבנית השצטברה על גבי השן. לאחר הניקוי תדריך אתכם השיננית כיצד יש לנקות את השיניים בצורה הנכונה ועל אילו אזורים עליכם להקפיד במיוחד על מנת למנוע את הצטברות הפלאק על גבי השיניים. בסיום הטיפול או הטיפולים הראשוניים תמליץ לכם השיננית כל כמה זמן עליכם להגיע לניקוי שיניים, וזאת כתלות במצב ההיגיינה האוראלית שלכם. ההמלצה יכולה להיות בין פעמיים לארבע פעמים בשנה.
הקצעת שורשים – זהו ניקוי עמוק יותר מזה הנעשה אצל השיננית ונעשה תחת הרדמה מקומית – במסגרת הניקוי מסיר הרופא את האבנית והפלאק שנמצאים מתחת לחניכיים – טיפול זה מתבצע כאשר רופא השיניים מאתר שכבת פלאק ואבנית רבה מתחת לחנייכים שהשיננית אינה יכולה להסירה באמצעים העומדים לרשותה – זה טיפול חניכיים אשר לרוב נעשה בשלבים היות והוא יסודי מאוד. לאחר ביצוע הקצעת שורשים נדרשת המתנה של כחודשיים לתגובה של הגוף לטיפול אשר לאחריה יבצע הרופא בדיקה של הצלחתו.
דלקת חניכיים טיפול כירורגי
במחלת חניכיים מתקדמת וחריפה יש לטפל באמצעות כירורגיה דנטלית, טיפולים אלה כוללים:
ניתוח חתך והקטנת כיסים – בניתוח זה מקטינים את הרווחים בין השיניים לחניכיים על ידי הרמה של קצוות החניכיים כלפי מעלה, הסרת שכבת הפלאק והאבנית והצמדתם של החניכיים לשיניים בחזרה בצורה מהודקת. טיפול זה יעצור את נסיגת העצם ויכול אפילו לייצב את התרפפותן של השיניים.
השתלת רקמה רכה (soft tissue grafts) – במסגרת הטיפול נלקחת רקמה, בעיקר מגג הפה אשר מושתלת על החניכיים על מנת לתמוך בחניכיים הנסוגות או על מנת למלא חללים שבהם החניכיים דקות. טיפול זה יכול לעזור להוריד את הרגישות של השיניים ולשפר את מראן.
השתלת עצם – השתלם עצם נותנת לעצם הישנה והחולה שלכם פלטפורמה חדשה שעליה היא יכולה לגדול מחדש ובכך מעניקה יציבות לשיניים. העצם המושתלת יכולה להיות העצם שלכם, עצם שנתרמה עבורכם או מעצם סינטתית.
חידוש רקמות – במידה והעצם שתומכת בשיניים שלכם נשחקה לחלוטין כתוצאה ממחלת החניכיים הטיפול הזה יעזור לתמוך גם בעצם וגם בחידוש הרקמה על ידי השתלת תחליפי עצם וחומרים ביולוגיים מיוחדים בין השן לעצם. טיפול זה הוא חדשני ונעשה בטכנולוגיה זעיר פולשנית ומחזיר לשיניים את יציבותן.
עזרו לעצמכם – איך מטפלים בדלקת חניכיים בבית
לא משנה מה קורה על כסא רופא השיניים, מה שאתם עושים בבית יקבע את ההצלחה או הכשלון שלכם בטיפול בדלקת החניכיים ומחלת החניכיים. שימו לב שמרבית תרופות הסבתא והטיפולים הביתיים כמו שטיפות פה ומשחות בסך הכל עוזרות לטפל בסימפטומים של דלקת החניכיים ואינם מסירים את החיידקים וחלקיקי המזון שמתגבשים בתוך הפה ועל גבי השיניים וגורמים לדלקות החניכיים ומחלת החניכיים.
מניעת מחלת החניכיים סובבת כולה סביב הסרת הפלאק על בסיס יומיומי ובלימת התפשטותו על כן הקפידו לצחצח שיניים לפחות פעמיים ביום, העבירו חוט דנטלי או קיסמי סילקון מיוחדים בין השיניים על מנת להסיר חליקיקי מזון שנתקעו בין השיניים ואל תשכחו לבקר את השיננית ורופא השיניים לפחות פעמיים בשנה.
דלקת חניכיים טיפול במרפאת לובנדנט
אנו במרפאת לובנדנט מבינים שדלקת החניכיים ומחלת החניכיים הנן מחלות כרוניות אשר יש לטפל בהן בצורה יסודית ומהשורש – החל מאבחון ראשוני מדוייק ועד טיפולי החניכיים המורכבים ביותר אנו נותנים מענה לכל מטופל ולכל בעיה. אם אתם חוששים שמתפתחת אצלכם דלקת או מחלת חניכיים ואתם רוצים לטפל בה לפני שהיא תחמיר – אנחנו כאן בשבילכם, התקשרו אלינו וקבעו תור לאבחון חניכיים מקצועי – 03-6251205.
לובנדנט
Latest posts by לובנדנט (see all)
- כתר לשן – סיכונים וסכנות הכרוכים באיכותם של הכתרים - 24/01/2019
- סוגי כתרים לשיניים – איזה כתר מתאים לכם? - 15/07/2018
- נסיגת חניכיים טיפול, זיהוי ומניעה - 30/04/2018